Muzeul UAIC

Expoziția temporară PATRIMONIUL UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

Anul 1859 face parte dintre anii mirabili din istoria Iașului, pentru că, atunci a fost momentul în care elita intelectuală și politică a țării a reușit să unifice forțele unioniste, atât în Moldova, cât și în Țara Românească și, pe fondul unui climat european favorabil, să-l impună pe Alexandru Ioan Cuza ca domn în alegerile din ambele orașe, Iași și București.

Ducând la cunoștința românilor acest mare eveniment, Alexandru loan I zicea: „În zilele de 5 și 24 Ianuarie ați depus toată a voastră încredere în Alesul națiunii; ați întrunit speranțele voastre într-un singur Domn; alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”. Prin urmare, numele lui Alexandru Ioan I nu poate fi separat de momentul Unirii, iar ziua de 24 ianuarie devine, pentru noi, Ziua națională a Unirii Principatelor Române.

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, propune o expoziție ce are ca obiectiv promovarea patrimoniului relevant pentru Unirea de la 1859, martor tăcut al unor evenimente și acțiuni care au pregătit actul de la 1 decembrie 1918. În cadrul expoziției, publicul va lua cunoștință cu un segment din patrimoniul muzeal ieșean, fiind expuse peste 40 de piese care ilustrează viața și activitatea lui Alexandru Ioan Cuza, și, implicit, Unirea de la 1859.

Întreaga comunitate locală, și nu numai, este invitată să vizioneze piese excepționale care amintesc de momentul votării lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859, în incinta Muzeului de Istorie Naturală, acte doveditoare ale Unirii, fotografii, obiecte personale ale domnitorului. Acestor obiecte li se adaugă medaliile postume și cele jubiliare. Reformele domnitorului și crearea unor instituții au fost marcate, de asemenea, prin baterea unor medalii care să susțină proiectul unionist și de modernizare al Principatelor Române. Reformele lui Cuza și povestirile, larg răspândite, legate de „domnitorul cel drept și bun cu cei săraci” și-au găsit ecou nu doar în imagini, ci și în literatura scrisă, după cum rezultă din Versurile scrise de poeți români și din popor la Unirea Principatelor Române, la detronarea lui Cuza-Vodă și la moartea acestui mare domnitor, colecționate de Mina Savel și publicate în anul 1927.

Vernisajul expozitiei va fi găzduit de Muzeul „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Muzeul National al Literaturii Române Iași, joi, 19 ianuarie, începând cu ora 17:00.

 

Programul activității:

  • moderator univ.dr. Neculai Bolohan
  • La ora 17:00 va avea loc lansarea revistei Muzeului Universității – Historia Universitatis Iassiensis”, nr. XII/2021, în prezența invitaților: Conf.univ.dr Florea Ioncioaia (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), CSI Leonidas Rados (Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași), dr. Cătălin Botoșineanu (Serviciul Județean al Arhivelor Naționale din Iași).
  • La ora 17:30, în deschiderea vernisajului va lua cuvântul Prof. univ.dr. Mihai Cojocariu (Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).

În sala Muzeului Academic curatorii expoziției, dr. Vasilica Mîrza, dr. Ana Honcu și dr. Ana Davideanu vor prezenta conceptul expozițional și patrimoniul Unirii reflectat în colecțiile Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Muzeului de Istorie Naturală „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

 

Post a Comment

marți‒vineri: 09:00‒16:00
sâmbătă‒duminică: 10:00‒15:00
luni: închis

Vizitarea Muzeului UAIC este gratuită

Strada Titu Maiorescu 12, Iași 700460