Noaptea Muzeelor — ediția 2021
Noaptea Muzeelor la UAIC, ediția 2021
Note introductive
Noaptea muzeelor este un eveniment cultural anual care se desfășoară sub egida Consiliului Europei, UNESCO și a Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), la care participă muzee, colecții muzeale și instituții cu activităţii culturale. Anul acesta Rețeaua Națională a Muzeelor din România a propus ca dată de desfășurare 12 iunie 2021. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Muzeul Universității, a aderat la această propunere materializată prin activităţi dedicate publicului și patrimoniului muzeal.
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă propune să participați la o incursiune în universul Civilizației Cucuteni și în istoria Universității ieșene prin intermediul a două itinerarii interioare, precum și o expoziție temporară cu tematică arheologică.
Atelierul dedicat publicului de toate vârstele este împărțit în două itinerarii de cercetare: I’Pot – investigarea patrimoniului din cadrul Muzeului Civilizației Cucuteni și I’Doc – investigarea patrimoniului din cadrul Muzeului Academic. Scopul acestei acțiuni este de familiarizare a publicului cu descoperirea obiectelor de patrimoniu expuse și de conștientizare a importanței și istoriei lor. În cadrul Muzeului Cilivizației Cucuteni, itinerariul se va desfășura în trei săli: Sala Centrală, Sala „Cântecul ceramicii” și Sala Ocupațiilor, iar în cadrul Muzeului Academic, itinerariul se va desfășura în toate cele șase săli unde se află expoziția permanentă.
Pentru desfășurarea activităților este prevăzută amenajarea zonei de acces, care va deveni spațiu de acomodare și de informare a publicului. Aici va avea loc alegerea tichetelor cu informații preliminare privind amplasarea spațiului de interacționare, numele sălii și numărul vitrinei în care se află expus unul dintre obiectele vizate de personalul Muzeului. Suportul de informații este reprezentat de sugestii și întrebări la care vizitatorii vor răspunde și, cu ajutorul obiectului expus, a unui smartphone, a imaginației și a cunoștințelor generale, vor sugera povestea din spatele obiectelor de patrimoniu. Mai exact, ne dorim ca participanții să fie creativi și să descopere caracteristici ale vieții comunităților străvechi, precum și lucruri noi despre istoria primei Universități din țară. Răspunsurile vor fi trimise pe adresa muzeul@uaic.ro.
Durata de parcurgere a fiecărui itinerariu este de 15 minute. Vârsta minimă de participare la cele două activități este de 10 ani la I’Pot și de 14 ani la I’Doc. Numărul de persoane care ca va participa în același timp la fiecare itinerariu este de maximum cinci. La final, participanții la activități vor primi câte un simbol de apreciere din partea Muzeului Universității.
Expoziția „Casa Canta din Iași: istorii regăsite prin cercetări arheologice” este o expoziția temporară, care cuprinde vestigii descoperite de arheologii Facultății de Istorie din Iași ca urmare a cercetărilor arheologice desfășurate la Casa Canta/Casa Universitarilor în perioada 2020-2021. Această primă valorificare patrimonială se va desfășura într-un spațiu neconvențional, care ne va duce mai aproape de spiritul locurilor cercetate arheologic în perioada 2020-2021. Vizitatorii au posibilitatea să vadă direct obiecte descoperite din locurile pe care au călcat sau le-au cunoscut și, astfel, vor deveni contemporani cu trecutul istoriei locale.
Spațiul expozițional se află la subsolul clădirii Muzeului. Calea de acces va fi marcată prin panouri indicatoare. Vizitarea va fi realizată în grupuri de câte maximum trei persoane. Conținutul expozițional se adresează publicului de toate vârstele și doritor de a cunoaște istoria locală dezvăluită arheologic.
Activitățile prevăzute a se desfășura în interiorul Muzeului vor fi monitorizate de către personalul Muzeului și de către voluntari. Pe toată perioada vizitării expoziției și a participării la activitățile propuse vor fi respectate regulile specifice de protecție sanitară actualizate la data de 1 iunie 2021.
Programul de vizitare și desfășurare a activităților din data de 12 iunie 2021 începe la ora 19.00 și se va încheia la ora 24.00 (ora de intrare a ultimului vizitator).