Mini-expoziție de îndemânări arheologice
„Astăzi, 29 martie 2023, în cadrul Săptămânii verzi, am vizitat Muzeul din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde am apreciat exponatele din lut ale civilizației cucuteniene. Este admirabil faptul că se promovează și se apreciază, chiar și în zilele noastre, culturile arheologice.
Este extraordinar că, în cadrul Laboratorul interdisciplinar de investigare științifică și conservare a bunurilor de patrimoniu cultural, am putut observa lutul microscopic, nu doar macroscopic!
Cea mai fascinantă expoziție din cadrul Universității a fost expoziția fosilelor. Am putut vedea în detaliu fosile de diferite mărimi, inclusiv neurocraniul și viscerocraniul unui elefant adolescent, colții unui mamut, lână de mamut și dinți de dinozaur.
Ultima activitate desfășurată în cadrul Universității a fost vizitarea Planetariului. Am învățat lucruri noi despre mișcarea de rotație, mișcarea de revoluție a Pământului, despre constelații și despre sistemul Solar.
Am apreciat enorm aceste artefacte unice în lume și sperăm să revenim cât de curând!”
Un elev de la Școala gimnazială „Nicu Albu” din Piatra Neamț
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași acordă atenție deosebită colaborării cu publicul tânăr, cel care va prelua, păstra sau diversifica memoria și identitatea instituțională, locală sau regională. În cadrul activităților dedicate programului național Săptămâna verde desfășurat în perioada 27 februarie-16 iunie 2023 în mediul preuniversitar și în contextul acordului de colaborare cu Școala gimnazială Nicu Albu din Piatra Neamț, un grup de 46 de elevi și trei cadre didactice au realizat un tur ghidat al următoarelor nuclee muzeistice, didactice și de cercetare: Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza, Laboratorul interdisciplinar de investigare științifică și conservare a bunurilor de patrimoniu cultural, Muzeul Colecțiilor Paleontologice Originale, Planetariu, Sala Pașilor Pierduți. Pe parcursul activității am cunoscut împreună felul în care poate fi identificată și înțeleasă sustenabilitatea în mediul natural al comunităților Cucuteni, importanța analizelor microscopice pentru identificarea resurselor naturale utilizate de către comunitățile străvechi, cauzele care au determinat dispariția unor specii și utilitatea dezvoltării observațiilor privind sistemul solar.
Un moment aparte l-a constituit vernisarea mini-expoziției în care au fost prezentate publicului însoțitor rezultatele activităților de învățare a modelării lutului. A fost un moment intens și toți participanții au fost răsplătiți!
Mulțumim tuturor pentru interes, răbdare și giumbușlucurile potrivite vârstei și timpurilor!
Pe curând!